Muhi Csata Emlékhely

 

 

A Tiszaújváros – Miskolc irányában haladó 35-ös nagy forgalmú országút mellett minden erre utazónak szemébe ötlik a Muhi Csata 750. évfordulója alkalmából 1991. évben felavatott Muhi Csata Emlékmű.

A mesterséges domb a messzefutó síkságon térformájával önmagában is jel, figyelemfelkeltő.

Rajta a keresztek, a spirális rámpát kísérve, olyan mint a Golgota. A Magyar Golgota.

Miközben haladunk felfelé a kanyargó rámpán, fel a csúcsra, a kereszt-harangtoronyhoz, emlékeztet „elevenekre és holtakra.” Múltra, jelenre s a jövőre. S ott fenn a Golgota csúcsán, miközben körös-körül kitárul előttünk a muhi sík, közvetlenül a lábunknál egy mély kráterbe tekinthetünk. Emelkedés és zuhanás, ez az életünk.

Figyelmeztető, emlékeztető ez a jelen embere számára is. Igen – Muhi emlékét, a hajdani tragédiát hirdetve - , elsősorban nekünk „üzen” ez a Golgota domb.

Az alkotó, aki a kereszteket és a szobrokat alkotta nem is tagadja ezt a célt:

„Sok-sok keresztet raktam a dombra,

Hitet adó jel a múltból-jelenbe,

Hogy figyeljenek a közömbösök,

Figyeljenek az idegenek.

Él a nép, emlékezik nagy

Tragédiájára,

Megerősödve általa a jelenben.

Figyeljenek a széthúzók,

Az irigyek,

Az akadékoskodók,

A megváltást hirdető kereszterdőre.”

Az emlékdomb megléte óta minden évben méltó módon emlékezünk meg, ezen a helyszínen is történelmünk gyászos évfordulójáról a Tatárjárásról, mely itt zajlott le Muhiban 1241. április 11-12-én.

A Muhi Csata Emlékünnepség évről évre színvonalasabb rendezvény. Az ünnepségre az ország minden tájékáról és még hazánkon túlról is érkeznek vendégek, akik koszorúval emlékeznek a tatárjárás évfordulójára és második honalapítónk IV. Béla király emlékére.

Emeli a rendezvény fényét a Szent Korona a koronaőrök kíséretében, a Templomos Lovagrend tagjai, valamint Kálmán herceg tiszteletére minden évben eljönnek a Gödöllői Premontrei Gimnázium tanulói is igazgatójuk kíséretében és kis műsorral készülnek erre a nevezetes napra.

Naptár